• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: SLU

EU inför förbud mot ålfiske

Uppdaterad
Publicerad

EU har beslutat om nya regler under år 2018 för att skydda den hotade ålen.

Reglerna innebär förbud för yrkesfiske efter ål i havet under en period om tre sammanhängande månader. Havs- och vattenmyndigheten i Sverige, som ansvarar för att genomföra EU-beslutet, föreslår att förbudet införs under senhösten.

– Vi föreslår att förbudet införs mellan 1 november 2018 och 31 januari 2019. Förslaget ska nu ut på remiss och vi hoppas kunna ta ett beslut i maj, skriver Ingemar Berglund, avdelningschef, på Havs- och Vattenmyndighetens hemsida.

Anledningen till förbudet är att ålen är hotad.

– Den europeiska ålen utgör ett och samma bestånd och är i dag klassad som akut hotad av bland annat Artdatabanken. Sverige har sedan tidigare infört omfattande fiskeregleringar för att reducera fisket och stärka skyddet för ålen på olika sätt, skriver Ingemar Berglund.

Förbudet gäller alla EU-vatten i Nordostatlanten, inklusive Östersjön, Skagerrak, Kattegatt och Nordsjön. Men vissa undantag från förbudet finns. Det omfattar inte fiske efter ål som är mindre än 12 centimeter, fiske efter ål i Medelhavet eller fritidsfiske efter ål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer