Foto: SVT

HD: Ingen stenbrytning i Ojnareskogen

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen säger nej till prövningstillstånd i målet om Nordkalks stenbrytning i Ojnareskogen på norra Gotland. Därmed står den tidigare domen i Mark- och miljööverdomstolen fast – det blir ingen kalkstensbrytning i området.

Detta rapporterar Sveriges Radio Ekot. Området kring Ojnareskogen klassas som EU-naturreservat, ett så kallat Natura 2000-område. I beslutet från Mark- och miljööverdomstolen, som meddelades i september 2018, konstaterade domstolen att stenbrytning inom området skulle leda till att prioriterade livsmiljöer som finns i området bryts ut. 

– Det är klart att vi är besvikna, men det var inte helt oväntat eftersom regeringen klassat skogen som ett Natura 2000-område, säger Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt till SVT Nyheter Öst.

Långdragen kamp om kalket

Konflikten om stenbrytningen i Ojnareskogen är långdragen. I Nordkalks fall har domstolsprocessen pågått i 13 år, och huruvida beslutet i Högsta domstolen innebär att det sista ordet är sagt återstår att se. Efter beskedet i Mark- och miljööverdomstolen i september sade Nordkalk att domen skulle kunna komma att överklagas till Europadomstolen.

Inga skäl till prövningstillstånd

– Vi har ännu inte fattat något beslut om vi ska gå vidare. Det blir ju i sådana fall till Europadomstolen.  Vi har sex månader på oss att göra det efter dagens beslut. Dit har vi försökt överklaga tidigare, men de meddelade att vi först måste uttömma alla möjligheter i Sverige. Och det har vi nu gjort, säger Eva Feldt.

Beslutet att inte ta upp fallet togs under måndagen och enligt protokollet som SVT Nyheter Öst tagit del av står som skäl: ”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet