• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Aktivisterna i Ojnareskogen på Gotland är mycket glada över HD:s beslut att tills vidare stoppa avverkningen. Foto: Patrik Widegren

HD stoppar Nordkalk

Uppdaterad
Publicerad

Nordkalk stoppas från att avverka mer skog i Ojnareskogen på Gotland. Det meddelade Högsta domstolen idag.

Högsta domstolen skriver att målet innehåller ett stort antal frågor, där parterna har skilda uppfattningar som de argumenterat för. De har i sitt avgörande vägt myndigheter, organisationer och enskildas klaganden mot bolagets argument för att få komma igång med arbetet.
HD:s bedömning är att Nordkalks arbete redan under de inledande skedena kan få omfattande och långvariga följdverkningar för miljön.

”Det kan bli fråga om förändringar av miljön och landskapet som är svåra att återställa”, skriver de i sitt utlåtande.

Särskild hänsyn ska tas till de skador på miljön som kan uppstå om tillståndet omedelbart tas i anspråk och de möjligheter som finns att läka sådana skador om tillståndsbeslutet upphävs eller ändras.

– Domstolens beslut gäller tills dess att något annat beslut meddelas, säger sekreteraren Kristina Karlsson.

”Oerhört glädjande”
Dagens besked ses av många kritiker som något av en delseger.

– Det är oerhört glädjande att vi vinner igen i Bungefrågan. HD konstaterar att en förskjuten tidsplan för Nordkalk kan medföra avsevärda kostnader men beslutar ändå att stoppa projektet tills vidare eftersom naturvärdena är höga och skadorna stora. Nu hoppas jag att HD även inser hur vilse både Nordkalk och Mark- och miljööverdomstolen gått i frågan och att nästa dom sätter stopp för planerna för all framtid, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Naturvårdsverket positiva
Naturvårdsverket välkomnar att HD nu stoppar förberedelserna för kalktäkten vid Bunge i väntan på domstolens slutliga beslut.

-Vi är väldigt positiva till domslutet, det ligger helt i linje med vad vi framfört i våra överklaganden. Det är ett logiskt och bra beslut, säger Krister Mild på Naturvårdsverket.

-Det kan enligt HD vara så att de förberedande arbetena kan påverka det som en eventuellt kommande prövning vill ta upp på nytt. Då är det inte lämpligt att man redan förändrat området.

Nordkalk hoppas på snabb prövning
– Att HD nu beviljar inhibition, när de så sent som för ett par månader sedan gav avslag för densamma är olyckligt. Vi hoppas nu att denna prövning kan ske skyndsamt. Under tiden får vi göra halt i anläggningsarbetet och planlägga detta på nytt i ett senare skede. Vi kommer att sätta oss ner och se på vad detta får för konsekvenser för vår verksamhet. Tidplanen för anläggningen har ju redan försenats avsevärt, säger Anders Mattsson, vd Nordkalk AB.

DETTA HAR HÄNT

Visa
  • I juli i år slog Mark- och miljööverdomstolen fast att det finländska bolaget Nordkalk har tillstånd för en kalkstenstäkt i Bunge på norra Gotland. Beslutet överklagades av Naturvårdsverket och HD ska nu pröva tillståndet.
  • Avverkningsarbetet vid täkten har stoppats av demonstranter samt av Länsstyrelsen som vill ha svar på varför så stora arealer ska avverkas, samt vill ha en redovisning av hur stort kväveläckaget blir.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet