Foto: SVT

Hel svensk skolklass könsstympad

Uppdaterad
Publicerad

Ett 60-tal fall av könsstympning av unga flickor har upptäckts i Norrköping sedan i mars.

I en skolklass med 30 flickor hade samtliga könsstympats. 28 av dem hade utsatts för den grövsta formen, då klitoris och blygdläppar skärs bort, och underlivet sys ihop sånär som på en liten öppning.

Det är skolhälsovården som upptäckt övergreppen, skriver Norrköpings Tidningar. Socialtjänsten har nu avsatt extra resurser för att hjälpa flickorna.

Kan ge fyra års fängelse

Könsstympning av kvinnor är förbjudet i Sverige sedan 1982 och kan ge fyra års fängelse, om brottet anses grovt upp till tio års fängelse. Sedan 1999 är det straffbart även om ingreppet utförs i ett annat land.

När skolan nu slutat för terminen hamnar många flickor i riskzonen för att utsättas för ingreppet under besök i föräldrarnas hemländer.

– Vi försöker informera föräldrarna att de kan få fängelse om de kommer tillbaka och barnen har könsstympats, säger Petra Blom Andersson, samordnare vid Centrala elevhälsan i Norrköping, till tidningen.

De flesta flickor stympas i åldrarna 4-14 år men operationen görs även på spädbarn. I tonåren får många svåra symptom som menssmärtor och huvudvärk, och det kan vara mycket plågsamt att kissa.

Ingen vet säkert i vilken omfattning könsstympning förekommer i Sverige, eller hur många flickor som förs till sina ursprungsländer för att få det utfört. Mörkertalet är stort.

Länsstyrelsen i Östergötland har under drygt tio år haft i uppdrag från regeringen att förebygga hedersrelaterat våld. Norrköping är sedan i höstas utsedd till pilotkommun och bedriver en särskild utbildningssatsning bland skol- och vårdpersonal för att stoppa könsstympning och hjälpa dem som drabbats.

”En icke-nyhet”

Sara Johnsdotter, forskare i medicinsk antropologi på Malmö högskola är inte förvånad över upptäckten.

– För mig är detta en icke-nyhet. Det skulle vara konstigt om man inte hittade så många omskurna flickor i en klass med flickor från de länder där detta utförs, säger hon.

Kvinnlig omskärelse kan straffas i Sverige även om ingreppet sker i ett annat land, men Birgitta Essén, överläkare och forskare på Uppsala universitet tror inte att de misstänkta ingreppen på flickorna i Norrköping varit olagliga.

– Det skulle i så fall vara en global världsnyhet. Sker det utomlands innan personen har blivit svensk medborgare eller kommit till Sverige så är det inte olagligt. Däremot om föräldrarna tar barnet utomlands och ser till att det sker kan föräldrarna straffas.

– Det viktiga nu är att de här flickorna får ett bra bemötande. Man behöver inte ha respekt för praktiken men för de människor som är berörda av praktiken, säger Sara Johnsdotter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.