gotlandskabeln el gotland Foto: Patrik Widegren/SVT

Strömmen tillbaka på hela Gotland – till slut

Uppdaterad
Publicerad

Först var hela Gotland strömlöst. Sedan halva ön. Men strax innan klockan 22 på fredagskvällen hade alla elabonnenter åter strömförsörjning.

Klockan 15.45 drabbades hela Gotland av strömavbrott. Vad som orsakat strömavbrottet är ännu oklart.

– Vi vet inte i nuläget. Just nu fokuserar vi på att bygga upp nätet igen och därefter påbörja analysarbetet, sa Ulf Nyman vid Gotlands Energi AB till SVT Nyheter Öst vid det första strömavbrottet.

Vid halv sju på kvällen hade alla fått elen tillbaka, men det dröjde inte så länge innan det blev strömlöst igen.

20 000 abonnenter drabbade

Denna gång drabbades omkring 20 000 av totalt cirka 42 000 abonnenter. Det var inte en specifik del av ön som drabbades, utan avbrottet märktes på många håll.

– Vi vet att problemet inträffade när vi gick över från ett reservdriftsläge till normalläge i en station som är hjärtat i nätet. Men vad som egentligen hände ska vi analysera den närmaste tiden, säger Ulf Nyman, ställföreträdande elnätschef vid Gotlands Energi, till TT efter att det andra avbrottet avhjälpts.

Strömavbrotten drabbade inte minst krögare och andra näringsidkare, vars kassasystem låg nere.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet