Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Korsord rymmer kunskap, ordrikedom och fantasi. Det är en fin svensk tradition”, säger korsordmakaren Helene Skott. För att konstruera krysset hon håller i har hon använt sig av Göta kanal som går igenom Östergötland. Hör henne berätta om yrket, som kanske är på väg att försvinna, i videon ovan. Foto: Hadeel Ibrahim/SVT

Helene har skapat över 1 000 korsord: ”Fin svensk tradition”

Uppdaterad
Publicerad

Hon kallar det för ett hantverk. Det krävs både språkkunskaper och allmänbildning för att konstruera korsord.

– Det är så roligt att leka med ord, säger Helene Skott.

Helene Skott från Rimforsa i Kinda kommun är en av drygt 80 officiella korsordsmakare i Sverige. Det började med Helenes intresse att lösa korsord, men för ungefär tio år sedan tog hon ytterligare ett steg och började konstruera egna kryss.

– Det är så roligt med ord, språk och dubbeltydningar, säger Helene Skott som tidigare berättat om sitt yrke i Corren.

Att leka med ord kan göras på olika nivåer och ett kryss kan ta från några timmar till flera månader att bygga. Men med dagens utveckling inom AI kan korsord göras billigare och snabbare. Något som Helene är orolig för.

– Det svenska bildkorsordet är någonting unikt för Sverige. Det kallas för Swedish Crossword. Robotkorsord blir så standardiserade och tråkiga. Det är ett kulturmord.

Hör mer om hur Helene jobbar och vad hon menar med begreppet kulturmord i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.