Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det kommer märkas tydligt att vi övar, säger Erik Öhrn vid Helikopterflottiljen i Linköping. Se mer i klippet om den historiska stora militärövningen Aurora 23. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Helikopterflottiljen i Linköping blir Flygvapnets nav under militärövningen Aurora 23

Uppdaterad
Publicerad

Efter en vecka av allvarliga störningar hos viktiga samhällsfunktioner angrips Sverige den 24 april av en främmande krigsmakt – det är scenariot för vårens stora militärövning Aurora 23. I Östergötland kommer det övas både luft- och kustförsvar.

Helikopterflottiljen i Linköping och Malmens flygplats kommer att ha en central roll vad det gäller flygverksamheten. Även flygplatserna i Norrköping och Nyköping kommer att beröras.

– Vår huvudsakliga uppgift blir att upprätta, drifthålla och leda flygbaser i Östergötland. Vi kommer vara det huvudsakliga basförbandet inom Flygvapnet under Aurora 23, säger Erik Öhrn, ställföreträdande chef på Helikopterflottiljen i Linköping och övningsledare på förbandet.

Hundratals flygningar

Länsstyrelsen Östergötlands miljöprövningsdelegation har fattat beslut om ett tillfälligt miljötillstånd som gör det möjligt att flyga mer på Malmen än vanligt under övningen, men ändå inte så mycket som Försvarsmakten ville.

Istället för 320 ansökta flygrörelser för stridsflygplan under hela övningsperioden – det vill säga start och landning – får man tillstånd för 220 under en kortare period med begränsning under nattetid.

Krigsförbandsövningen Aurora 23 kommer att pågå mellan den 17 april och 11 maj.

I klippet berättar Erik Öhrn hur de vill att allmänheten ska agera under övningen.

Aurora 23 – största övningen någonsin

Cirka 30 000 personer kommer delta i Aurora 23 och det är den mest omfattande krigsförbandsövning (KFÖ) som genomförts. Förutom stora delar av civilsamhället och nästan hela Försvarsmakten så kommer förband från 14 nationer få en chans att öva på svensk mark.

Senast en krigsförbandsövning i den här storleken hölls var 1993. Den hette Orkan och då deltog cirka 20 000 personer.

Aurora 23 påbörjas den 17 april och avslutas den 11 maj.

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.