Energiminister Ibrahim Baylan (S) säger att han vill att Gotland ska gå före resten av landet när det handlar om förnyelsebar energi. Foto: TT/Kristian Pohl

Helt förnyelsebart elsystem utreds på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen gav i dag Energimyndigheten i uppdrag att utreda hur Gotland kan få ett helt förnybart energisystem. Energiminister Ibrahim Baylan (S) säger att han vill att Gotland ska gå före resten av landet när det handlar om förnyelsebar energi.

– Riksdagen har ju beslutat att Sverige ska ha ett helt förnyelsebart elsystem 2040, säger Ibrahim Baylan (S), jag vill att Gotland blir det område i landet som använder sig av det nya, helt förnyelsebara energisystemet, säger han.

Ska bli först med förnyelsebar energi

Och i uppdraget som Energimyndigheten nyligen fick från regeringen är tanken att Gotland ska blir först ut när det handlar om förnyelsebar energi.

– Gotland är ju en ö, här finns smarta nät och Gotland lämpar sig väldigt väl för detta. Dels finns det tillgång till mycket förnybar elproduktion dels vi vet att det finns ett intresse att expandera.

”Sverige ska ligga i framkant”

Tankarna bakom förslaget är bland annat att utveckla sätt att lagra el, att styra och göra energianvändningen mer effektiv.

– Jag vill att Sverige ska ligga i framkant när det handlar om detta och jag vill att Gotland ska visa vägen, säger Ibrahim Baylan.

Energimyndigheten ska redovisa uppdraget till Miljö- och energidepartementet senast den 30 mars nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer