Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yaser har varit bostadslös i tio år. Foto: Daniel Díaz/SVT

Yaser har varit hemlös i 10 år: ”Alla har rätt till tak över huvudet”

Uppdaterad
Publicerad

Den 10 oktober belyses frågor om hemlöshet extra mycket världen över. Det är internationella hemlöshetsdagen och på Stadsmissionens kontaktcentrum i Linköping så sjungs det allsång och bjuds på fika men att få en bostad är inte lika självklart.

Sanna Detlefsen stämmer in i allsången med besökarna på Linköpings Stadsmission kontaktcentrum. Hon är direktör för verksamheterna i Östergötland och poängterar vikten av att kommunerna i länet borde göra mer för att stödja utsatta personer utan bostad.

– Kommunerna behöver axla upp arbetet med att förebygga hemlöshet, säger hon.

Varit bostadslös i tio år

Yaser är en av besökarna på kontaktcentrum. Under tio år har han varit utan en ständig bostad och påfrestningen det bär med sig känns tydligt.

– Det är jobbigt psykiskt och fysiskt. Alla har rätt till tak över huvudet, konstaterar Yaser.

Yaser förklarar sin situation som ”speciell”. Hör varför i klippet ovan.

”Situationen är omfattande”

Sousan Massi Nylander är enhetschef på den ideella organisationen Hela människan i Norrköping. I ett mail till SVT skriver hon att läget för hemlösa i Norrköping är allvarsam och att kommunen borde öka resurserna för utsatta individer.

– Situationen för de hemlösa i Norrköping är omfattande skulle jag vilja säga, vi kan se att det är fler personer som uppger sig leva i hemlöshet idag än för 10 år sedan, förklarar Sousan Massi Nylander.

World Homeless Day är en dag som uppmärksammas varje år den tionde oktober. Syftet med detta är att lyfta frågor om hemlöshet och bristen på bostäder för människor.

Källa: National today

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet