Stadsmissionen: Hemlösheten biter sig fast i kommunerna

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett stort problem att det saknas riktlinjer för hur kommuner ska hantera hemlöshet, det menar Sanna Detlefsen, direktor Stadsmissionen i Östergötland.

-De blir lämnade ensamma att hantera en jättestor och svår strukturell fråga, säger hon.

Idag släpptes Sveriges Stadsmissioners hemlöshetsrapport 2021. I den har de granskat kommunernas arbete för att minska och förebygga hemlöshet. Resultatet visar på stora skillnader och på ett tydligt behov av ökat statligt ansvarstagande.

-Staten borde berätta om vad som ska göras, sen får kommunerna reda ut hur det ska göras, säger Sanna Detlefsen, direktor på Stadsmissionen i Östergötland.

Försämring under pandemin

Eftersom det inte finns någon gemensam sammanställning för hur många som lever i akut hemlöshet så är det svårt att säga exakt hur det ser ut runt om i landet. Senast det gjordes en undersökning i Östergötland var 2017, då kom man fram till att det rörde sig om cirka 300 personer.

– Jag tror inte den siffran minskat. Vi ser också att personer med låglöneyrken fått en klart försämrad situation under pandemin, säger Sanna Detlefsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.