Hemvärnet övade i Inre hamnen i Norrköping Foto: SVT

Hemvärnet övade i Inre hamnen för första gången på tio år

Uppdaterad
Publicerad
Under lördagen övade 31:a hemvärnsbataljonen i Inre hamnen. Och många av de 200 personer som var med i övningen kommer från Norrköping, Finspång, Valdemarsvik och Söderköping.

– Idag har vi övat ett moment som har gått ut på att ta, kontrollera och skydda Norrköpings hamn. Hamnen är ett jätteviktigt objekt att skydda för hela riket faktiskt, inte bara för Östergötland, säger Ulf Heineman, chef för utbildningsgruppen i Östergötland.

Tufft fysiskt

Hur var det att öva?

–  Jobbigt. Det är tufft, det ska gå fort fram, men det ska gå säkert och man har säkerhetsregler att tänka på, och det är en utmaning, säger Håkan Strömberg, plutonchef.

Första övningen i centrala Norrköping på tio år

Senast som hemvärnsbataljonen övade i Norrköping var för tio år sedan. 

– De som är i hemvärnet är frivilliga allihop, och det är vanliga människor med vanliga jobb och sen har man ett par dygn per år som man drar på sig kläderna och tjänstgör, säger Mathias Eklöf, informationschef, 31:a hemvärnsbataljonen.

Totalt har hemvärnet 25 000 frivilliga deltagare i hela landet.

– Det är alla åldrar, men genomsnittsåldern är faktiskt under 40 år idag, så det är stor skillnad på hemvärnet idag, med den bild som man hade för kanske 10, 20, 30 år sedan, säger Mathias Eklöf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer