I höstas fick hon mycket uppmärksamhet för det brödtorn hon skapat på Wanås Konst i Skåne. Ett monument byggt av drygt 11 000 brödskivor. Se mer om det i inslaget ovan. Det projekt hon håller på med nu kallar hon ”Before I Die I Shall Bake a Museum”, där hon gör bröd som föreställer detaljer från olika internationella muséer:
– När jag gick på konsthögskola i Storbritannien för några år sedan så funderade jag över hur man blir en del av konstvärlden och ett av det äldsta, rituella sätten att bli en del av någonting är ju att äta det.
Slagit sig ner i Norrköping
Hon har sin ateljé i kulturkvarteret Hallarna. Hon och sambon valde att flytta från Malmö till Norrköping för ett år sedan:
– Framförallt för att det känns som en väldigt rik kulturstad.
Och intresset för hennes brödkonst tycks vara stort. Hon har tidigare ställt ut i Finland och just nu jobbar hon med är en utställning hon ska ha i maj i Schweiz. I inslaget ovan är vi med när hon bakar bröd till den.
Konst som möglar
Louise Waite berättar att det finns andra konstnärer som också jobbar med bröd. Redan Salvador Dali gjorde olika typer av brödhattar. Ett skäl till att hon började jobba med bröd var att andra konstmaterial var dyra, men att det fanns väldigt billigt bröd att få tag på i Storbritannien:
– Jag gillar också att man kan äta konstverken, det både drar ner och ökar värdet på dem, men det går liksom inte att sälja konstverken för de kommer ju att rasa ihop efter ett år eller så.