Hjälper romer att slippa tigga

Uppdaterad
Publicerad

I stället för att komma till Sverige och tigga, så skulle de få hjälp att förbättra tillvaron i sitt hemland. Det är tanken bakom Linköpingsprojektet Hjärta till hjärta.

För ett år sedan inledde Hjärta till hjärta, ett projekt för att hjälpa fattiga romer på plats i Rumänien. Många av tiggarna i Linköping har kommit från dalgången Pauleasca i Rumänien. Fattigdomen där är utbredd.

Gett resultat

Men Hjärta till hjärtas projekt som startade för ett år sedan och som vi på SVT uppmärksammade då har enligt Rickard Klerfors, biståndsansvarig Hjärta till hjärta, gett resultat.

– Det börjar bli så att människor får tillbaka hoppet om att det faktiskt går att få en bättre tillvaro i Rumänien, säger han.

115 nya husägare

En sak som organisationen har hjälpt till med är att se till att 115 familjer har blivit legala ägare av sina hus. Något som inte har varit självklart – men en förutsättning för att ta sig ur misären.

– Man kan inte flytta, man kan inte sälja sitt hus, man kan inte dra in el för att man har inte papper på att man har rätt att bo där man bor. Man kan inte starta ett litet företag, för man har egentligen ingen adress. Så man är väldigt utanför om man inte har ett legalt ägande för sitt boende, säger Rickard Klerfors.

Barn till skolbänken

Hjärta till hjärta har också lyckats få in många barn i skolan igen som har hoppat av. Man försöker få igång en organiserad tillverkning och försäljning av flätade träprodukter men också försäljning av grönsaker i större skala.

– Som det har funkat nu så står de vid vägkanten på hösten och försöker sälja sina produkter, och konkurrerar med varandra. Och en enskild liten bonde, eller privatperson, kan ju inte skriva något kontrakt med till exempel en livsmedelskedja i Rumänien. Men i och med att man nu bildar en förening av oberoende grönsaksproducenter som vi är med och startar upp, så kan man ju skriva avtal med en livsmedelskedja i Rumänien.

Krävs samarbete

Många små steg mot en ljusare framtid har fått många romska rumäner att inse att det går att ha en bra tillvaro i hemlandet, och ett bättre alternativ till försörjning än att tigga på gatan någonstans i Europa. Men Rickard Klerfors tror ändå inte att det kommer att finnas färre tiggare i Linköping och övriga Sverige om ett år.

– Tyvärr tror jag inte det. I dag har vi ju enligt en SVT-undersökning relativt nyligen 4100 migranter i Sverige från framför allt Rumänien och Bulgarien. Bara i Rumänien så finns det ju i dag på grund av fattigdomen fem miljoner potentiella migranter, så vi har nog inte riktigt här i debatten fått en känsla på dimensionerna och proportionerna på den här problematiken.

– Jag hoppas nu i de här diskussionerna mellan Sverige och Rumänien att man kan verka för att man kan få till en bättre samordning i Rumänien

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tiggarnas situation

Mer i ämnet