”Den ojämlika dödligheten – hjärtdödlighet och samhällsutveckling i två städer” heter doktoranden Björn Grips avhandling. Han har i undersökningen lagt vikt vid att studera förändringen under utvecklingen från ett industriellt till ett efter- eller postindustriellt samhälle. Studien är en del av forskningsprojektet Twincities vid Linköpings universitet.
Skillnaderna större i Linköping
Skillnaderna i dödlighet mellan de undersökta stadsdelarna var under 2000-talet större i Linköping än i Norrköping. Forskningen visar dessutom att segregeringen mellan de undersökta stadsdelarna i Linköping har gått längre än i Norrköping. Vissa bostadsområden har gentrifierats, höjts i status, och i och med det har dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar minskat.
Andra stadsdelar har fått en ökning av befolkning med lägre utbildning och sämre ekonomiska förutsättningar och där har minskningen av hjärtdödligheten minskat långsammare.
Dödligheten minskar
Totalt sett är dock dödligheten i hjärtrelaterade sjukdomar mindre än riksgenomsnittet i Linköping medan den är högre i Norrköping. Stora medicinska framsteg och ett minskat rökande har lett till att hjärtdödligheten i stort har minskat sedan 1980-talet.
Enligt Grips avhandling verkar alltså den ekonomiska situationen och den sociala utsattheten ha en markant betydelse för hur många som riskerar att dö av hjärt- eller kärlproblem.
Stadsdelarna:
Norrköping: Sandbyhov, Såpkullen, Åby, Hageby
Linköping: Valla, Ekholmen, Ljungsbro, Skäggetorp