• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Patienter som är hjärntrötta eller har ångest efter ett hjärtstopp, ska få snabbare vård. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hjärtstoppspatienter ska få sin eftervård tidigare

Publicerad

Nu börjar Region Östergötland följa upp alla patienter som överlevt ett hjärtstopp. De som behöver stöd och rehabilitering ska hittas tidigare genom hjärtstoppsmottagningar på länets tre sjukhus.

– Det är vanligt att de som har överlevt ett hjärtstopp får svårigheter som hjärntrötthet och koncentrationssvårigheter. Och att de själva eller närstående har ångest till följd av vad de upplevt och känner stor oro för att det ska hända igen. Om vi kan identifiera de patienterna tidigt kan de snabbare få den vård de har behov av, säger Annette Waldemar, specialistsjuksköterska vid kardiologiska kliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

En strukturerad uppföljning, som Region Östergötland inför som en av de första regionerna i landet, ska göra vårdinsatsen snabbare.

Uppföljningen sker på nystartade hjärtstoppsmottagningar i anslutning till de hjärtmottagningar som finns på länets tre sjukhus. Vården erbjuds inom en till tre månader vid det sjukhus som patienten tillhör eller i primärvården.

SMS-livräddare kan rädda liv om någon får ett hjärtstopp i närheten. Se hur det fungerar i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var ett självklart val för Lina Lindell i Vikingstad att bli Sms-livräddare. Foto: Hektor Wedin/SVT

Omkring 400 personer i Östergötland drabbas av hjärtstopp varje år.

Cirka 35 procent av de som får hjärtstopp på sjukhus överlever och cirka 10 procent av de som får hjärtstopp på annan plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.