Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har haft en generös verksamhet men vi måste ställa om, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden Foto: Edina Foric/SVT

Höga kostnader för gängkriminella – Linköpings kommun ska spara 120 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Social- och omsorgsnämnden i Linköping måste spara cirka 120 miljoner kronor. En stor anledning till budgetunderskott är dygnsplaceringar av unga kopplade till gängkriminalitet.

– Vi har haft en generös verksamhet men vi måste ställa om och ännu mer prioritera lagstadgad verksamhet, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden, i ett uttalande.

En ökad kostnad för dygnsplaceringar för unga kopplat till gängkriminalitet samt dyrare insatser inom LSS påverkar budgeten negativt.

Öppna verksamheter läggs ner

I budgeten på cirka 1,8 miljarder kronor ska även projektet ”Effektivare verksamhet” minska kostnaderna med ungefär 48 miljoner.

Tidigare är det beslutat att lägga ner HVB-hemmet Hagaberg för ensamkommande barn samt nu tillkommer beskedet att de öppna verksamheterna Reaktiva och Lotsen ska avvecklas.

Beslut om förslagen tas 28 mars.

I videoklippet längst upp hör du Annika Krutzén berätta hur de ska spara 120 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.