Foto: TT

Högg styvson i huvudet med bajonett

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern i Motala åtalas för att ha försökt döda sin styvson genom att hugga honom med en bajonett i huvudet.

Det var på midsommarafton i år som mannen av okänd anledning ska ha attackerat styvsonen i hemmet. Styvsonen orsakades smärta, blodvite och en sårskada genom och bakom ena örat.

När han försökte avvärja sig från ytterligare angrepp ska han även ha blivit rispad i ansiktet, på halsen och på överkroppen.

Särskild hänsynslöshet

Åklagaren menar att den nu åtalade mannen visat särskild hänsynslöshet och råhet och rubricerar gärningen som försök till dråp alternativt grov misshandel.

”Gärningen har varit livsfarlig eftersom det varit frågan om knivvåld mot huvudet. Fara för försöksbrottets fullbordan har förelegat eller varit utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter”, skriver kammaråklagare Emilia Barsk i stämningsansökan.

Knivhögg sin son

Enligt åklagaren var det dock inte första gången som mannen attackerade någon på det här sättet.

En månad tidigare ska han ha misshandlat sin biologiska son genom att sticka honom med en kniv eller annat vasst föremål. Sticken ska ha träffat sonen i huvudet, på halsen, på ena armen och på benen.

För detta åtalas nu mannen för grov misshandel.

Sparkade och slog

”Brottet bör bedömas som grovt eftersom gärningen var livsfarlig och NN visat särskild hänsynslöshet och råhet genom att han angripit vitala kroppsdelar med kniv eller annat vasst föremål, samt då brottet riktats mot en person i nära relation”, skriver Emilia Barsk.

Mannen åtalas dessutom för ett tredje brott – en misshandel utomhus i centrala Motala i maj. I det fallet är han misstänkt för att ha sparkat och slagit två män, samt för att ha försökt misshandla en tredje man.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.