Högriskpatient har anlänt till US

Uppdaterad
Publicerad

Den kvinna som drabbats av lassafeber har nu troligen anlänt till högisoleringsenheten i Linköping.

– Om allt har gått efter planerna så utgår jag från att det är så, säger smittskyddsläkare Britt Åkerlind till SVT Nyheter Öst på lördagsmorgonen.

Det var igår vid lunchtid, som det togs beslut om att flytta kvinnan till högisoleringsenheten på Universitetssjukhuset i Linköping, på grund av smittorisk.

”Av smittskyddsskäl”

– Utifrån smittskyddsskäl mot andra personer beslöt man att flytta henne, säger Britt Åkerlind.

Det är första gången någonsin som smittan bekräftats i Sverige. Kvinnan har smittats av lassafeber i Västafrika.

”Hon har levt naturnära”

– Kvinnan har levt under en period i Västafrika och hon har levt som lokalbefolkningen, naturnära, berättar Britt Åkerlind och tillägger att kvinnan i samband med det antagligen blivit smittad.

Vidare säger smittskyddsläkaren att det är väldigt ovanligt att bli smittad människa till människa, om det inte är så att man tagit hand om en väldigt sjuk person.

– Vi utgår från att den här kvinnan smittats den vanliga smittvägen, genom naturen. Det är gnagare och andra smådjur som för smittan vidare, säger Britt Åkerlind.

Oklart hur länge patienten får stanna

Hur länge kvinnan, som för närvarande mår relativt bra väntas stanna på högisoleringsenheten är i nuläget oklart.

– Eftersom vi aldrig haft en patient med lassafeber i Sverige tidigare, vet vi inte. Detta kommer att bli en ny erfarenhet, säger Åkerlind.

– Vad som troligen kommer att hända är att kvinnan kommer att bli kvar för nya prover. När det inte finns virus kvar kan vi då förhoppningsvis värdera smittsamheten, säger Britt Åkerlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.