Ytterligare fyra åtalas för att ha fuskat på högskoleprovet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Högskoleprovsfusket: Ytterligare fyra åtalas

Publicerad
Ytterligare fyra personer åtalas för brott med koppling till fuskhärvan på högskoleprovet. De misstänks ha köpt och använt ligans ”fuskpaket” – och upptäcktes när polisen gick igenom företagets kundlistor. Tidigare har 23 andra dömts för samma brott, och ytterligare ett hundratal ska utredas.

Tre män, som tillsammans drivit firman HP-hjälpen, dömdes i början av året för att ha sålt utrustning för att fuska på högskoleprovet. Även 23 personer som köpt ligans tjänster dömdes.

Men bland företagets kundlistor hittade polisen information om långt fler köpare av ”fuskpaketen” och nu kommer åklagaren Stefan Creutz att åtala ytterligare fyra personer misstänkta för osann försäkran, grovt brott. Det handlar om att man undertecknat en försäkran på heder och samvete om att inte fuska på högskoleprovet – men sedan ändå gjort det.

Stefan Creutz har inte tagit ställning till påföljdsyrkande i de fall han nu kommer att driva. Efter dessa fyra åtal kommer han och polis gå vidare och utreda fusk vid höstprovet 2017 och därefter vårprovet 2018. Totalt finns ett hundratal ytterligare misstänkta fall, enligt Creutz.

– Sedan är det inte säkert att det blir hundra åtal, utan det får man ju titta på i varje enskilt fall. Men i själva råmaterialet som vi ska utreda finns så många.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet