Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Deltidsbrandmannen Christian Svahn tycker jobbet är så annorlunda att han skrev en bok. Hör hans berättelse i videon. Foto: Carl Larsson/SVT

Höjd beredskap kräver fler deltidsbrandmän – han skrev bok om deras vardag

Publicerad

Av 16 000 brandmän i Sverige är hela 68 procent deltidsbrandmän. De släpper alltså jobbet eller privatlivet direkt och sticker på larm. Det här är så speciellt att deltidsbrandmannen Christian Svahn i Rimforsa i Kinda kommun bestämde sig för att skriva en bok om det.

– Jag tyckte inte det fanns någon bok som beskrev arbetet bakom kulisserna. Det finns nära 12 000 deltidsbrandmän och jag ville ge en inblick, säger han.

Mer om boken och arbetet som deltidsbrandman kan du se i videon ovan.

Svårt att hitta personal

Christian Svahn menar att deltidsbrandkårerna utgör ryggraden inom räddningstjänsten. Men under många år har det varit tufft för kommunerna att både hitta personal och att behålla den.

Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, hade 43 procent av orterna med deltidsbrandkår svårt att rekrytera år 2023. Då har situationen ändå förbättrats – 2019 hade 54 procent av kommunerna svårigheter.

I Rimforsa har det också blivit bättre.

– Vi har anställt flera nya och gått från tre grupper till fyra (fem personer per grupp reds anm).

Höjd beredskap

MSB anser dessutom att räddningstjänsten i dag är anpassad för fredstid. I framtiden måste personalstyrkan öka rejält.

Vad har du fått för respons på boken?

– Jag har fått jättefin respons. Jag ville göra människor intresserade av det här fantastiska yrket. Men den är också en uppmuntran till mina kollegor och nu kan de läsa om vår vardag på ett sätt som inte gått förut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.