Tyra och Sofie Behrendtz. Foto: Carl Bruno Tersmeden/SVT

”Det är vi som har sjuka barn som blir drabbade”

Uppdaterad
Publicerad

Att Försäkringskassan har bytt bidragssystem har gjort att många familjer med funktionsnedsatta barn under månader förgäves kämpat för att få pengar. I Östergötland drabbar det flera hundra personer.

De föräldrar som behöver stöd för att ta hand om sina funktionsnedsatta barn har tidigare fått vårdbidrag, men nu ska det istället kallas omvårdnadsbidrag.

Sofia Behrendtz som bor vid Västerlösa utanför Linköping har inte fått några pengar för dottern Tyra på ett halvår, trots att hon sökte det nya bidraget redan i april ifjol

Linköping

– Bara för att de gör om deras bidragsgrejer, så tycker jag inte att vi som familjer ska bli drabbade så här hårt.

Stora omkostnader

Hennes dotter Tyra har celebral pares, CP, som bland annat innebär att hon hela tiden behöver nya, dyra, specialgjorda skor.

Försäkringskassans mål är max 90 dagars handläggningstid, men SVT:s genomgång visar att det är runt 70 procent av familjerna i landet som fått vänta längre än så på det nya omvårdnadsbidraget.

I Östergötland är det 317 och på Gotland 38 familjer, som fått vänta i mer än tre månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet