Elithandbollsspelaren Linnéa Claeson driver Instagramkontot ”assholesonline” och tar fighten mot sextrakasserier. Foto: Noella Johansson / TT

Hon är ”framtidens mäktigaste”

Publicerad

Linnea Claeson toppar TCO:s lista ”Framtidens 99 mäktigaste”. Anledningen är hennes arbete med att synliggöra och motverka sexuella trakasserier.

Fackorganisationen TCO presenterade idag sin årliga lista ”Framtidens 99 mäktigaste”. Nummer ett på listan i år är Linnea Claeson, handbollsspelare och juridikstudent som är uppvuxen i Norrköping.

– Vi vill lyfta fram modiga, innovativa och drivna personer som är med och påverkar samhället, och som vi tror kommer att ha ännu större inflytande i framtiden, säger Eva Nordmark, ordförande TCO, i ett pressmeddelande.

”Viktigt att kvinnor får mer makt”

Linnea Claeson har förekommit flitigt i media då hon ligger bakom instagramkontot @assholesonline med över 185.000 följare där hon tar upp sexuella trakasserier och näthat.

– Jag tycker det är oerhört viktigt att kvinnor får mer makt och inflytande i samhället så därför är jag väldigt glad över att en ung kvinna som mig har toppat listan. Det innebär också en ytterligare chans för mig att lyfta frågorna som jag brinner för som diskriminering, likabehandling och sexuellt våld, säger Linnea Claeson till SVT Nyheter Öst.

Tror du de har rätt, att du är en av framtidens mäktigaste samhällspåverkare?

– Jag tror dom har valt mig för att jag säger vad jag tycker och inte backar när det blir läskigt, samt att jag har byggt en plattform där många lyssnar när jag pratar och i det har dom ju rätt, absolut!

Fakta: ”Framtidens 99 mäktigaste”

Visa

Framtidens 99 mäktigaste består av unga opinionsbildare mellan 18 och 35 år från näringslivet, partier och organisationer, fackliga organisationer, akademi och media. Tio personer är rangordnade med motivering. Övriga 89 listas utan inbördes ordning.

Topp 10
1. Linnéa Claeson, handbollsspelare och juriststudent
2. Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson Centerpartiet
3. Philip Botström, ordförande SSU 
4. Sofie Lindblom, Ideation 360        
5. Andreas König, Just Arrived 
6. Soraya Hashim, debattchef Metro                      
7. Clara Henry, bloggare och programledare
8. Kristofer Sandström, Operativ chef HR Gröna lund
9. Suad Ali, Migrationsverket 
10. Fredrik Söderqvist, Utredare och expert på digitalisering Unionen

TCO är en centralorganisation för 14 olika fackförbund med 1,3 miljoner medlemmar.

Källa: TCO

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer