Eva Uustal, överläkare och expert på förlossningsskador är årets alumn vid Linköpings universitet. Foto: SVT

Hon prisas för sitt engagemang för trygg förlossningsvård

Uppdaterad
Publicerad

Överläkaren Eva Uustal får utmärkelsen Årets alumn vid Linköpings universitet för sitt mångåriga arbete för en trygg förlossningsvård.

– Det är jätteroligt och det finns många duktiga alumner och det känns hedrande att dessa frågor lyfts upp, säger Eva Uustal när SVT Nyheter Öst ringer upp henne och frågar hur hon ser på utmärkelsen.

Som nyutbildad ST-läkare insåg hon att kunskapen om förlossningsskador inom vården var låg och därför startade hon 2014 ett nationellt bristningsregister, som följer upp kvinnor med förlossningsskador.

Utsågs till Årets medicinsvensk

Förra året drog hon också igång en nationell bäckenbottenutbildning, som visar läkare och barnmorskor hur skadorna kan förebyggas, hittas och behandlas. 2017 utsågs hon även till Årets medicinsvensk.

Att hon nu prisas som årets alumn för sitt engagemang har stor betydelse för många kvinnor, säger hon.

– All publicitet om detta i media är viktigt för att det visar att kvinnor ska kunna få hjälp med sina skador, säger Eva Uustal.

”De har gjort någonting utöver det vanliga”

– Vi utser varje år två alumner, personer som har studerat minst två år vid Linköpings universitet. De ska ha gjort någonting utöver det vanliga, något extra engagemang som lett till förändring, säger Jessica Peterson, alumnansvarig vid Linköpings universitet.

Utöver Eva Uustal utnämns även Rebecka Le Moine (MP) biolog och föreläsare som årets alumn, för sitt miljöengagemang. 2017 tog hon initiativ att för första gången i landet lyfta den internationella FN-dagen för biologisk mångfald.

I morgon, den 11 oktober får de ta emot utmärkelsen under en ceremoni på Campus Valla i Linköping.

– De får ett diplom, äran och en plakett som delas ut av rektorn. I samband med detta kommer de hålla ett föredrag på 20 minuter, säger Jessica Peterson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer