– Jag vill bli den förste svensken på Mars. Att utforska Mars är mänsklighetens nästa stora steg, säger Eleonora Svanberg.

Hon tänker bli första svenskan på Mars

Uppdaterad
Publicerad

Eleonora Svanberg, som går på gymnasiet i Linköping, har en dröm. Hon vill vara första svenskan på Mars, även om hon inte skulle kunna komma tillbaka till jorden igen.

– Helst vill jag vara på mars så länge som möjligt, och även om det inte finns en returbiljett skulle jag åka, för jag vill dit!

Under fredagen var Eleonora Svenberg och den svenske astronauten Christer Fuglesang med när Liberalerna presenterade sin nya rymdpolitik. Om resan till Mars ska bli verklighet så måste Sverige satsa mer på rymden menar Eleonora Svanberg.

– Jag kan utbilda mig hur mycket som helst, men om inte Sverige blir mer involverad i rymdsamarbeten är det svårt att hitta möjligheter.

Räcker inte att vara bäst i skolan

– Man måste vara helt topp både fysiskt och psykiskt och det hjälper om Sverige uppmuntrar det, säger Eleonora Svanberg.

På den tiden Christer Fuglesang blev astronaut gav Sverige mer bidrag till rymdorganisationerna ESA och NASA.

– Och det finns en direkt koppling. Ju mer pengar, desto fler astronauter får landet bidra med, säger hon.

Foto: TT

Praktik på Cern

Men vägen till astronaut är lång och Eleonora Svanberg tänker studera och forska oavsett om hon får Sveriges stöd eller inte.

– Nästa år praktiserar jag på Cern, världens största fysiklaboratorium i Schweiz, som Christer Fuglesang också varit på.

Där ska hon jobba på en experimentavdelning.

– Jag ser det inte som en seger för mig personligen utan det är vi, mänskligheten som tar ett enormt steg framåt genom en bemannad marsresa.

Turen är viktigast – inte returen

Hon läser just nu Naturvetenskapsprogrammet på Katedralskolan i Linköping och i jul åker hon till alperna på ett läger som den astronomiska organisationen Europeiska sydobservatoriet, ESO, anordnar.

– Christer Fuglesang inspirerade mig jättemycket. Han kopplade bilden av astronauter i barnböcker till verkligheten.

Astronomisk ungdom

Alla gymnasieungdomar delar inte Eleonora Svanbergs stora intresse därför är hon aktiv i Astronomisk ungdom, Sveriges störta ungdomsförbund för rymdintresserade.

– Här i stan känner jag ingen likasinnad, säger Eleonaora och skrattar. Men i astronomisk ungdom finns det flera.

När det gäller resan till Mars så är hon säger på sin sak.

– Allting jag kan göra på mars skulle få mig att känna mig mer nöjd med min insats i livet, än vad något på jorden skulle göra, säger Eleonora Svanberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.