Peter Malmström är en av många lantbrukare som valt att så honungsört. Foto: Mikko Lindskog/SVT

Honungsört populär bland bönder och bin

Publicerad

Honungsörten har blivit populär att så i en sträng vid sidan av de vanliga grödorna. För bönderna handlar det om att få del av stödpengar samtidigt som man bidrar till biologisk mångfald.

– Det är fem sorters grödor som är insådda, säger Peter Malmström, lantbrukare i Östergötland.

Peter driver tillsammans med sina bröder Broby gård och arrenderar dessutom arealer bland annat vid Palsgården i de västra delarna av Östergötland.

I kanten av fälten med vanliga grödor har de lämnat en sträng där det såtts bland annat honungsört och blodklöver. De sorterna lockar till sig bin och humlor, som i sin tur är viktiga för pollineringen av blommande växter. Honungsört är ett exempel på en växt med mycket nektar och det tycker bin och humlor om. När det gäller bin så är det just vildbin som man försöker gynna.

Ekonomisk fördel att så honungsört

Huvudgrödorna på Malmströms fält är inte blommande växter, men det finns ändå vinster med att ha den blomrika strängen i kanten. När lantbrukare söker gårdsstöd så söker de automatiskt så kallat förgröningsstöd. Det är en del av det regelverk som finns för att öka den biologiska mångfalden. I vissa områden i landet, bland annat i Östergötland, måste lantbruket ha ekologiska fokusområden.

För att få försörjningsstöd för ett fokusområde kan man låta mark ligga i träda, men idag väljer många att istället odla växter som gynnar bin och humlor i en sträng vid sidan av de vanliga grödorna.

– Vi är ju helt beroende av det här, att det finns insekter, säger Peter Malmström.

Även om det på Malmströms gård inte odlas blommande växter, som behöver pollinatörer, så är det mycket av det vi äter som inte skulle växa om det inte fanns bin och humlor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.