Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör kommissarie Jan Staaf om hur databaserna ska hjälpa till att hitta mördaren. Foto: Lasse Hejdenber och Johan Nilsson/Scanpix

Hoppas lösa dubbelmord med släktforskning

Uppdaterad
Publicerad

Det 15 år gamla dubbelmordet i Linköping har länge varit olöst. Ett nytt arbetssätt ger dock nytt hopp. Polisen ska använda mördarens DNA och köra det genom kommersiella databaser.

Det var Ekot som var först ut att rapportera om det nya arbetssättet som ska testas av polisen. Mordet på en 56-årig kvinna och en 8-årig pojke fick stor uppmärksamhet och har hitintills var ouppklarat.

Polisen har haft mördarens DNA men har inte lyckats att hitta en skyldig. DNA:t användes nyligen för att söka i Nationellt forensiskt centrums DNA-register över dömda brottslingar, dock utan att ge några nya spår.

Nya databaser

Nu ska mördarens DNA istället köras genom två kommersiella databaser för släktforskning i hopp om att hitta en släkting till mördaren. Polisen planerar att skicka in DNA:t i slutet av augusti för att få svar ett par veckor senare.

Ifall det nya arbetssättet, som den amerikanska polisen har använt med stor framgång, fungerar bra så finns det möjlighet att det i framtiden kan bli en av polisens arbetsmetoder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet