Melinda Jacobs, Esmeraldas ostermamma, om domen idag. Foto: svt

Familjehemsmamman: ”Domen är ytterligare ett svek mot Esmeralda”

Uppdaterad
Publicerad

Familjehemsmamman Melinda Jacobs tycker inte att tingsrättens dom mot Esmeraldas biologiska mamma är tillräcklig.

– Jag tycker att den här domen är ytterligare ett svek mot Esmeralda, säger hon i SVT:s Aktuellt.

Esmeralda kom till sitt familjehem när hon bara var sju veckor gammal och där bodde hon sedan i över två år innan kammarrätten beslutade att hon skulle flytta hem till sina biologiska föräldrar. I januari i år hittades den då treåriga flickan död.

På torsdagen dömdes hennes biologiska mamma till ett år och nio månaders fängelse för grovt vållande till annans död och narkotikabrott.

Men Melinda Jacobs tycker inte att domen ger hennes fosterdotter varken upprättelse eller rättvisa.

– Jag tycker att rättsamhället svikit henne flera gånger, först i kammarrätten och sedan i flera instanser framöver där man inte har lyssnat, säger hon i Aktuellt.

Lagstiftningen ska ändras

Det råder politisk enighet om att lagar måste ändras för att Esmeraldas öde inte ska upprepas.

Enligt Melinda Jacobs handlar det dessutom om att se till att de juridiska ombuden har barnkompetens samt att Socialtjänsten måste ta ett större uppföljningsansvar.

– En viktig aspekt är drogfrihet. Att man måste kunna visa att man är drogfri. Och om man vägrar ska det vara lika med att man är positiv, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.