– Jag nappade direkt när länsstyrelsen kom med förslaget att försöka föröka trumgräshoppan. Jag hade sedan tidigare pysslat lite med terrarier så jag tänkte att det kan ju inte vara så svårt, säger Bo Johansson.
Men att få gräshopporna att föröka sig visade sig inte vara så lätt.
– Nej, det var det inte. Det tog några år innan jag kom på; att efter honan lagt sina ägg – så dröjer det två år innan de kläcks. Det var riktigt roligt den dagen jag upptäckte det, säger han.
Följ med in till Bo Johanssons trädgård där han föder upp trumgräshoppor:
Halva beståndet finns i Östergötland
I närmare 15 år har Bo Johansson arbetat med att föda upp trumgräshoppor i sin trädgård. Och varje år kläcks nu över 700 nya gräshoppor i burarna – det är närmare hälften av hela populationen som finns kvar i hela landet.
– Jag vet att det har gjorts försök på andra platser att rädda arten, men ingen har lyckats något vidare. I Finland vet jag att det pågår ett projekt, och de har varit här på ett studiebesök, säger han.
Trumgräshoppan har fått ljusare framtid
Bo Johanssons enträgna arbete genom åren har gett resultat och på flera platser har gräshopporna framgångsrikt bildat nya populationer.
– Den har funnits ursprungligen på tre, fyra olika platser här runt Motala. På någon plats har den försvunnit helt, medan på andra har den lyckats återhämtat sig, säger han. Totalt finns den på ett 50-tal platser i Sverige.
Hur länge kan du hålla på att rädda trumgräshopporna?
– Min fru tycker att jag ska lära upp någon ny, men jag tycker nog att jag kan hålla på i tio år till. Den som lever får se, avslutar Bo Johansson.
Hör i klippet: Varför heter den trumgräshoppa?