Åsa Willsund, presstalesperson Polisregion Öst. Foto: SVT/Polisen

Ingen misstänkt för hotet mot Valdemarsviks skolor

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen tog Valdemarsviks kommun emot hot riktade mot skolverksamheten på orten. Hoten framfördes via handskrivna brev, enligt uppgifter till Aftonbladet, och kommunen har idag stängt skolorna. Polisen jobbar med fallet men har ingen misstänkt.

Kommunen valde att stänga skolorna, men polisens bedömning av hotet är att skolorna inte behöver hållas stängda.

– Vi ser allvarligt på att man formulerar hot, men vi bedömer inte att det finns en överhängande risk att det blir verklighet, säger Åsa Willsund, presstalesperson vid Polisregion Öst, till Aftonbladet.

Hotet bestod i att man skulle skjuta skolbarn, enligt tidningen.

Polisen meddelar via sin hemsida att man ”har förståelse för att personer kan känna sig oroliga och kommer därför att finnas på plats i Valdemarsvik”.

”Ett allvarligt brott”

Polisen har tagit hotbreven i beslag och har startat en utredning om olaga hot. Nu jobbar man med att spåra den person som ligger bakom hotet.

”Att formulera ett hot på det här sättet är ett allvarligt brott, oavsett om det finns en risk för att hotet blir verklighet eller inte”, skriver polisen.

Ingen misstänkt

Till TT säger polisen att deras teori är att breven skickades för att skrämma folk. De handskriva breven har skickats Nationellt Forensiskt Centrum Linköping för analys.

I nuläget har polisen ingen misstänkt och planerar att fortsätta att finnas på plats i Valdemarsvik för att minska oron bland de boende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valdemarsvik

Mer i ämnet