Arkivbild. Foto: Isabell Höjman/TT

HPV-analys införs vid cellprovtagning

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den här veckan kommer östgötska kvinnor som lämnar ett gynekologiskt cellprov även analyseras för HPV – humant papillomvirus.

Varje år tas cirka 37 000 cellprover i Östergötland där alla kvinnor som är mellan 23 och 70 år kallas till gynekologisk cellprovtagning.

– De flesta prov är normala och det är ovanligt att cellförändringar är cancer. Men det är viktigt att gå på kontrollerna regelbundet så att cellförändringar kan upptäckas och behandlas i tid, säger Åsa Råsbrink, vårdenhetschef på Kvinnohälsan i Linköping, i ett pressmeddelande.

Region Östergötland menar att HPV-analysen kommer göra att fler förstadier av cellförändringar hittas, vilket då kommer få antalet cancerfall att minska.

Ska minska risken ytterligare

Enligt statistiken minskar risken för livmoderhalscancer hos kvinnor som regelbundet går till den gynekologiska cellprovtagningen med 88 procent. Den siffran beräknas öka till 95 procent med den nya metoden.

– HPV sprids via sexuella kontakter och är vanligt. Därför kommer fler nu att få svar som visar förekomst av HPV men att man inte har cellförändringar. Har man inte cellförändringar räcker det att man kommer på nästa cellprovskontroll, säger Maria Åkerlund, vårdenhetschef på Kvinnohälsan i Norrköping.

Många flickor vaccinerar sig idag mot HPV, men vaccinet skyddar inte mot alla typer av HPV som orsakar cancer. Därför är det viktigt att ta cellprov även efter att man vaccinerat sig.

Nya tidsintervall för cellprov

Tidsintervallerna för cellprovtagning kommer att ändras i och med att den nya metoden införs:

  • Kvinnor mellan 23 och 29 år kallas vart tredje år. Analyseras för HPV enbart om cellförändringar hittas.
  • Kvinnor mellan 30 och 49 år kallas vart tredje år. Analyseras för HPV, därefter undersöks provet för cellförändringar.
  • Kvinnor mellan 50 och 70 år kallas vart sjunde år. Analyseras för HPV, därefter undersöks provet för cellförändringar.
  • Cirka 550 kvinnor i Sverige drabbas av livmoderhalscancer varje år.
  • Humant papillomavirus  (HPV) orsakar 70% av alla fall av livmoderhalscancer, speciellt typ 16 och 18.
  • Sedan cellprovtagning infördes i slutet av 1960-talet har antalet drabbade kvinnor minskat till mindre än hälften.

Källa: Region Östergötland/Wikipedia

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer