Hunden Lilli lyssnar när Umutomi Uwaes läser högt om hundar. Foto: SVT

Hunden Lilli har lektion med barnen

Uppdaterad
Publicerad

På en skola i Finspång får barnen träffa en hund varje vecka. Hundterapi kallas det och på skolan tycker man sig redan märka att det får barnen att må bättre.

Hundterapeuten Johanna Bergman kommer med sin hund Lilly till Nyhemsskolan i Finspång varje fredag. Lektionerna måste hållas i en husvagn. Lilli får nämligen inte komma in i skolan på grund av allergirisken.

Men uppskattad, det är hon.

– Hon är snäll, hon lyder oss mycket och sedan...är hon bara snäll, förklarar eleven Umutomi Uwaes.

Tre grupper med fyra barn i varje hinner Lilli och hennes förare Johanna med innan dagen är slut.

Barnen på Nyhemsskolan får träffa hunden Lilli varje fredag Foto: SVT

Bli sig själv

– Barnen får träna på att samspela. De går ur rollerna som kanske finns i klassrummet, de blir mer sig själva, säger Johanna Bergman som i grunden är beteendevetare.

Sedan 2014 jobbar hon och Lilli som terapihundteam, men Johanna sysslar också med ridterapi på ett behandlingshem för flickor.

-Barnen blir mer sig själva, säger terapihundföraren Johanna Bergman Foto: SVT

Tanken är att kontakten med djur ska ha en hälsosam effekt. Och trots att de bara hållit på sedan årsskiftet tycker man på Nyhemsskolan i Finspång att det redan märks resultat.

– Barnen är gladare framför allt och när man är glad så trivs man bättre. Trivs man i skolan presterar man också bättre och de har lättare att koncentrera sig, säger Tangra Brussander, rektor på Nyhemsskolan.

Ovanlig metod

– Man blir väldigt glad och får mycket energi, intygar eleven Tindra Johansson Knuts.

Hundterapi som metod har inte testats på så många ställen i landet, så nu söker skolan pengar för att kunna fortsätta i höst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.