Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ingen modern teknik kan överträffa hundens nos. Hör och se mer om hur militären använder sina hundar i videoklippet. Foto: Tobias Holmqvist

Hunden står stark i framtidens militära försvar

Uppdaterad
Publicerad

Dagens krigföring är högteknologisk på många sätt. Men hundens nos och dess förmåga vid spaning och spårning har än så länge ingen högteknologisk ersättare när Försvarsmakten rustar för framtiden.

På Helikopterflottiljen i Linköping finns det flygbassäkerhetssoldater med hundekipage. De har som uppgift att skydda flygplan och helikoptrar när tillfälliga flygbaser upprättas utanför flottiljens område. Hunden har en viktig roll när ett område ska spanas av och säkras.

– Ingen annan sensor kan visa ”vad har hänt här” flera timmar tidigare, flera dygn tidigare, säger Robin Nilsson, ställföreträdande chef på Helikopterflottiljens hundgård.

Totalt har Försvarsmakten omkring 1000 hundekipage inom samtliga försvarsgrenar. Någonstans mellan 80 och 85 procent av dem tillhör Hemvärnet. Hur många hundar just Helikopterflottiljen har är hemligt.

200 hundar ska bli 300 

Det är Försvarsmaktens hundtjänstenhet (FHTE) som föder upp och tränar schäferhundar till Försvarsmakten och Polismyndigheten. De utbildar också hundförare och hundinstruktörer.

Varje år lämplighetstestar FHTE cirka 200 hundar. När nu både försvaret och polisen växer kommer antalet öka till 300 från och med år 2026.

Bredare kompetens

Att även Helikopterflottiljens hundtjänst ska växa och få bredare kompetens är helt klart. Uppemot ett 30-tal hundar kan det bli i framtiden, tror Robin Nilsson.

– Ajemen, nu är vi rent nischade åt skogen, kan man säga. Men vi kommer kanske även ha mer inre bevakning och sökhundar som kan leta efter sprängämnen i fordon, kanske vid evenemang och så vidare.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.