Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger Annelie Andersson, etolog och hundinstruktör, sina främsta tips för att hjälpa hunden påverkas så lite som möjligt av de smällande ljuden vid nyårsfirandet. Foto: SVT

Hundexperten: Så gör du tolvslaget lättare för din hund

Publicerad

Nyårsfirandet med fyrverkerier kan innebära en stor oro hos hundägare. Ljudkänsliga hundar kan bli skrämda och få panik. Men det går att förbereda alla hundar att hantera de smällande ljuden, menar Annelie Andersson, etolog och hundinstruktör.

– Det är ett stort problem för många hundar eftersom rädslan kan vara väldigt stor och det kan bli panik.

Annelie Andersson undervisar i hundbiologi och jobbar som hundinstruktör i Linköping. Hon säger att många hundägare hör av sig till henne när det är risk för höga smällar, inte minst vid nyårsfirandet.

– I grunden är det ett naturligt beteende att ha rädsla och flyktrespons för saker.

Olika reaktioner

Olika hundar reagerar olika på höga ljud beroende och olika faktorer. Brukshundsraser till exempel har lättare att sortera bort sådana ljud, medan andra raser har lättare att reagera. Studier visar att kön, vilken reproduktivstatus hundarna är i och antal ägare har en betydelse. Tidigare upplevelser kan också påverka rädslaresponsen.

Hur kan man förbereda sin hund att hantera fyrverkerier? Hör expertens tips i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.