Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Om utbrottet vid Karlsöarna eskalerar kan det påverka hela Östersjöns bestånd. Hör Petter Rimfors i videon. Foto: SVT/Lena Liljeborg

Hundratals sjuka och döda alkor ilandflutna på Gotlands västkust

Uppdaterad
Publicerad

Hittills har länsstyrelsen samlat in över sexhundra sillgrisslor och tordmular längs Gotlands västkust, som dött i fågelinfluensa. Och det kommer hela tiden nya rapporter om ilandflutna döda fåglar och även döda alkor ute till havs.

Under torsdagsmorgonen sätter länsstyrelsen upp informationsskyltar vid de populära badstränderna Tofta och Gnisvärd, för att informera alla besökare om det pågående fågelinfluensautbrottet och vad de ska göra om de ser en död eller sjuk fågel.

– På Karlsöarna finns det under häckningen totalt över 100 000 sillgrisslor och tordmular, nästan hela Östersjöns bestånd. Hur många fåglar som blivit sjuka omöjligt att svara på, men om utbrottet vid Karlsöarna eskalerar kan det påverka själva beståndet, säger Petter Rimfors, enhetschef på Länsstyrelsen.

Gotland

Ta inte i fåglarna

– Även om det ömmar i hjärteroten så ta inte i de sjuka fåglarna! Låt bli dem för de går inte att rädda. Och de sprider som mest virus när de är sjuka. Även om risken är låg för att smittan drabbar människor, så kan man dra med den till tamfåglar och hönsbesättningar vilket är förödande, säger länsveterinär Agneta Karlsson Norström.

Samlar in fåglar i två veckor

Under vecka 29 och 30 kommer länsstyrelsen, i samarbete med Livräddningssällskapet och andra ideella organisationer regelbundet besöka stränderna och omhänderta döda och sjuka fåglar.

– Hur många fåglar som flyter iland längst stränderna beror på vindar och havsströmmar. Tyvärr har många flutit iland i området runt Tofta, där det är ett stort antalet besökare på stränderna, säger Agneta Karlsson Norström.

SVT har tidigare uppmärksammat de döda sillgrisslorna på Gotland:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Ahlquist hittade döda sillgrisslor vid Fröjelkusten och kontaktade då tillsynsman Måns Hjernquist. Foto: Märta Gross Hulth/SVT

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet