Centerpartiets Muharrem Demirok mot Moderaternas Sophia Jarl Foto: SVT

”Hur kan man kriminalisera fattigdom”– hätsk debatt om tiggeri

Uppdaterad
Publicerad

Flera kommuner har försökt att förbjuda tiggeri, men fått nej av länsstyrelser. I Moderaternas program vill partiet sätta stopp för tiggeriet, men frågan har splittrat Alliansen eftersom Centerpartiet ser ett tiggeristopp som hjärtlöst och absurt. Den splittringen blir tydlig när Moderaterna och Centerpartiet möts i debatt.

– Tigga är inte en värdig försörjning i Sverige i dag. Vi har under många decennier jobbat med att arbeta bort tiggeri, då ska vi inte återkomma till en gatubild där vi fortfarande har tiggare, säger Sophia Jarl (M), oppositionsråd i Norrköping.

– Sanningen är att vi kan inte förbjuda de här människorna att be om hjälp. Hur skulle ett förbud få de här människorna att komma ur fattigdom? Hur kan man kriminalisera fattigdom? säger Muharrem Demirok (C), oppositionsråd i Linköping.

Val 2018 – #dinröst

Se hela valduellen i videoklippet ovan.

Foto: Leif R Jansson / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet