Foto: SVT

Hur sanna är sägner från Östergötland?

Uppdaterad
Publicerad

Är sägner och spökhistorier bara påhittade eller finns det någon sanning i botten? Det försöker Östergötlands länsmuseum ge svar på i en ny bok.

Östergötlands museum har skärskådat 16 platser i Östergötland där det ska ha inträffat märkliga saker. Det handlar om platser som har en koppling till sägner, spökhistorier och berättelser om tragiska livsöden.

Tanken med sammanställningen är att inspirera till besök på platserna men också att kritiskt granska sanningshalten i historierna.

– Berättelserna i sig är ju intressanta, men det här har ju fått ett eget liv, inte minst med Youtubers, säger avdelningschefen Björn Ivarsson Lilieblad på Östergötlands museum.

– Där gör man en hel del påståenden om sånt man påstår är sant. Som historiker blir jag naturligtvis intresserad, är det här verkligen sant? Och för det mesta har det visat sig att det är det faktiskt inte, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.