Foto: TT/SVT

Huvudåtalad bakom högskolefusk får skadestånd från JK

Uppdaterad
Publicerad

Efter att domen i Norrköpings tingsrätt mot en av de huvudåtalade i högskoleprovsfusket undanröjts av Göta hovrätt så låg den kvar i polisens belastningsregister i åtta månader. Nu får mannen 5000 kr i ersättning för kränkning efter ett beslut från Justitiekanslern (JK).

I januari 2019 dömdes mannen till fängelse och tingsrättens uppgifter överfördes till belastningsregistret. Hovrätten undanröjde domen efter överklagande om att rådmannen varit jävig och återförvisade målet till tingsrätten.

Men polisen underrättades inte om beslutet.

Högskoleprovsfusket

Den 7 januari i år kontaktade mannen polisen och informerade om att domen var undanröjd. Den 17 februari raderades domen ur belastningsregistret. Mannen begärde därefter skadestånd hos JK för kränkning.

”Det är utrett att uppgifterna om NN i belastningsregistret har gallrats drygt åtta månader för sent. Han har genom felet blivit utsatt för en sådan kränkning av sin personliga integritet att han har rätt till ersättning”, skriver JK i beslutet.

De 9 april dömdes de huvudåtalade till fängelsestraff på nytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Högskoleprovsfusket

Mer i ämnet