Hyfs-argumentet

Uppdaterad
Publicerad

Man tar av sig kepsen och mössan inomhus. Allt annat är ohyfsat. Och det behöver eleverna få lära sig i skolan. Så lyder hyfs-argumentet.

Det började redan på riddartiden. Hatten var en del av riddarens rustning. Och den togs av när man kom i fredliga syften, inför en kvinna, i en kyrka eller vid en fana.

Tradition lever kvar som kepsförbud

Det anses av många än idag som ohyfsat att bära mössa, hatt eller luva inomhus. Och många skolor har därför kepsförbud. Men det finns också andra argument.

”Vi vill kunna läsa av elevernas ansiktsuttryck och möta dem med blicken”, förklarar en rektor i SVT:s enkät med alla grundskolor i Norrköpings kommun.

Elever med ”intrycksallergi”

Men nu börjar många skolor avskaffa kepsförbudet. En anledning är att man har insett att en del elever har så kallad ”intrycksallergi” och därför har svårt att sålla bort bakgrundsljud och ljus från lampor och fönster. Och då kan keps eller luva vara ett sätt att skärma av.

Det finns även skolor som ”intryckssanerar” för att hjälpa elever som har svårt att sålla bort intryck. Läs mer om det här.

Här är några som är skeptiska till keps i skolan:

Fortsätt till ADHD-ARGUMENTET eller gå tillbaka till BÖRJAN

Vad är intrycksallergi?

Ordet ”intrycksallergi” har börjat användas för att förklara hur det kan kännas när hjärnan inte kan sålla bort eller sortera intryck. Det kan handla om ljud, ljus, smak, känsel, lukter eller information från muskler och inre organ.

Ingen riktig allergi

Det är ingen riktig allergi utan en jämförelse för att beskriva att intryck kan ge fysiska symptom och att det inte går att skärpa sig eller träna bort det.

Olika personer kan uppleva det på väldigt olika sätt. Man kan uppleva intrycken som starkare, men även svagare. Det kan också vara så att man bara upplever ett intryck i taget.

Olika orsaker – olika termer

Det finns flera olika orsaker till det här, till exempel stress, utbrändhet, traumatisk hjärnskada, stroke, överkänslighet, HSP (highly sensitive persons), autism, adhd.

Det finns också flera olika termer som beskriver det här, till exempel sensorisk hyperkänslighet, sensorisk överkänslighet, annorlunda perception, perceptionsavvikelser.

Studier om perception

Här beskrivs resultatet av en enkätundersökning med personer som har diagnosen autism som handlar om annorlunda perception. Och här skriver Läkartidningen om en forskningsstudie där man undersökte personer med hyperkänslighet med magnetkamera och såg en ökad aktivitet i vissa delar av hjärnan.

Här beskriver Jill Rogheden hur det påverkar henne och hennes barn.

Fortsätt till ADHD-ARGUMENTET eller gå tillbaka till BÖRJAN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.