Två grannar kom i bråk i tvättstugan och polisen fick rycka ut. Det hela slutade med en polisanmälan. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: TT

Hyresbostäder tar betalt för tvättstuga

Publicerad

Hyresgästerna kommer att få betala för att få tvätta. Det blir en av konsekvenserna när Hyresbostäder i Norrköping rustar upp nästan hälften av alla tvättstugor.

De närmaste tre åren kommer kommunägda Hyresbostäder i Norrköping renovera 120 av totalt 260 stycken tvättstugor.

– Vi börjar med de som är äldst och de finns utspridda i hela beståndet. Nu håller vi på att trimma in arbetet med hantverkarna. Tanken är att vi från vecka 32 ska klara att renovera en stuga per vecka. Under den tiden får man klara sig utan sin tvättstuga, säger Leif Eliasson, projektledare på Hyresbostäder till tidningen Hem & Hyra.

Digitaliserad bokning

Tvättsugorna ska bli alltmer digitaliserade och de boende kommer att märka av en del förändringar. Till exempel behöver inget tvättmedel tas med eftersom maskinen själv doserar. Tvättiden bokas via webben eller på nya elektroniska anslagstavlor i trapphuset. Med hjälp av en elektronisk nyckel, ”tagg”, är det bara den som har bokat som kommer in i stugan.

Sju kronor per maskin

Men det kommer även att börja kosta pengar att tvätta, sju kronor per tvättmaskin. Avgiften täcker bland annat tvättmedel och el. Samtidigt sänks hyran med en poäng i Rätt hyra-systemet, vilket motsvarar cirka 42 kronor i månaden. 

Leif Eliasson säger till tidningen att de boende har reagerat positivt.

– Många tycker att det är skönt att man får ha hela stugan för sig själv. Vi får en tryggare tvättstuga och förhoppningsvis blir det färre arga lappar och konflikter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.