Visa alla (3)
Visa alla (3)

Sprängdådet i Linköping: Hyresgäster fortfarande evakuerade

Uppdaterad
Publicerad

Boende i de värst drabbade husen efter sprängningen sommaren 2019 i Linköping har varit evakuerade i över ett halvår, och de kommer inte kunna flytta tillbaka förrän senhösten 2020.
– Varje natt innan jag går och lägger mig, tänker jag att jag är en dag närmare till att flytta hem, säger Sven Westlund som bott på Ådalagatan sedan 60-talet.

Det var portarna Ådalagatan 1 och 3 som skadades allra värst när Sveriges största sprängladdning exploderade en sommardag i juni 2019. I en av lägenheterna har Sven Westlund bott i nästan sex decennier.

– Ovetskapen över var man skulle bo framöver, den var faktiskt påfrestande. Man kunde ligga och somna och tänka: var ska jag sova härnäst? säger Sven Westlund.

För Sven Westlund finns inget annat som är hemma än lägenheten på Ådalagatan 1. Och varje dag räknar han ner till dess att han kan flytta hem igen, berättar han.

– Men eftersom jag vet att det här är tillfälligt så berör det mig inte så mycket. Jag vet att jag kommer hem igen, säger Sven Westlund.

Tidigast hösten 2020

Flytten kan dock komma att dröja. Allra tidigast senhösten 2020.

Flera kvarter av bostadshus, verksamheter och till och med en förskola skadades av den tryckvåg bomben utlöste. 190 lägenheter drabbades av antingen små eller stora skador och under det första dygnet hade 131 av dessa lägenheter evakuerats.

– Bostäderna blev en brottsplats och polisen spärrade av området, men huvuddelen av de boende var tillbaka efter några dygn, säger Fredrik Törnqvist, vd på bostadsbolaget Stångåstaden.

Men 37 hyresgäster har trots att det snart gått åtta månader, ännu inte kunnat flytta hem. Skadorna var så omfattande att ett tiotal lägenheter totalförstördes när sprängladdningen detonerade.

– Det är tak, fasader, balkonger, fönster och dörrar som måste ersättas samt massa markarbete som behöver göras. Även trapphus skadades, hissar måste bytas ut, och värmesystem och vattenrör gick sönder, säger Fredrik Törnqvist.

Över 70 miljoner kronor

Av de som fortfarande är evakuerade vill ungefär hälften flytta tillbaka till Ådalagatan.

– En del kan säkert tycka att det är jobbigt att flytta tillbaka, men andra skäl kan också vara att de som evakuerats erbjudits långsiktiga lösningar, säger Fredrik Törnqvist.Reparationerna på Ådalagatan 1 och 3 beräknas kosta ungefär 65 miljoner kronor. De övriga skadorna på de andra husen kommerväntas bli runt 11 miljoner kronor. Men det är inga kostnader som kommer påverka hyresgästerna, enligt Stångåstaden.

Enligt Polisen är Linköpingssprängningen den hittills största mot ett civilt mål. Liksom mängden sprängmedel som användes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionen i Linköping

Mer i ämnet