Fastigheten Dalkullan i Linköping ska omvandlas till bostadsrätter Foto: Tobias Holmqvist

Hyresgäster erbjuds pengar för att flytta

Publicerad

Hyresvärden till fastigheten Dalkullan i Linköping vill omvandla hyresrätterna till bostadsrätter. De nuvarande hyresgästerna erbjuds upp emot 600 000 kronor för att flytta, det skriver tidningen Hem och hyra.

Enligt tidningen har de 51 hyresgästerna fått fyra alternativ; att köpa lägenheten, bo kvar med andrahandskontrakt mot kompensation, bo kvar med andrahandskontrakt men bara betala halva hyran eller flytta mot kompensation på 5000 kronor per kvadratmeter. Detta skulle innebära  drygt 600 000 kronor för de största lägenheterna.

Har rätt till förstahandskontrakt

Hyresgästföreningen säger till Hem och hyra att de inte tidigare varit med om att hyresgäster erbjudits pengar för att flytta men att det är lagligt. De menar dock att det går att bo kvar med förstahandskontrakt.

– Hyresvärden har missat att berätta att man faktiskt har rätt att bo kvar med samma villkor som idag. Enda skillnaden är att man får bostadsrättsföreningen som hyresvärd, säger Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen, till tidningen.

Vd:n för bolaget som sköter omvandlingen vill, enligt tidningen, inte kommentera pågående försäljningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.