Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

I FOI:s toppmoderna anläggning i Linköping övas cyberförsvar

Publicerad

Hos Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) i Linköping finns Crate – en i flera avseenden världsunik cyberanläggning för övning, forskning och experiment i den digitala miljön.

Crate består av ett kluster med 650 virtualiseringsservrar som har stöd för 16 miljoner nätverkssegment. Upp till 6 000 virtuella datorer kan systemet hantera.

Själva övningsmiljön är skalbar och simulerar allt från mindre och mer specifika IT-miljöer till ett helt samhälles komplexa IT-infrastruktur. 

”Cyberfysisk stadsmodell” i miniatyr

För den som deltar i en övning och inte har de tekniska kunskaper som krävs för att förstå vad som händer i cybermijön så har Crate också vad man kallar en ”cyberfysisk stadsmodell” i miniatyr.

David Lindahl, forskare vid FOI och en av konstruktörerna, menar att miniatyrstadens funktion är densamma som en datorskärm.

– Här kan de se konsekvenserna, och då vid en övning fatta beslut utifrån konsekvenser och ge order till teknikerna att lösa de problem som uppstått.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.