Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En gravsten som är redo att slipas om. Foto: SVT/Carl Bruno Tersmeden

Här kan man hyra en gravsten – tidigare namn slipas bort

Uppdaterad
Publicerad

I Linköping och på en del andra platser i landet har man sedan en tid tillbaka ett system som man kallar för ”hyrstenar”. Det är gravstenar som inte klassas som kulturgravar men som ändå kan räddas kvar. Återlämnade stenar slipas om och behåller sitt utseende, men får nya namn ingraverade.

Hittills har ett 70-tal stenar ”hyrts ut” i Linköping, men de flesta som ska skaffa en grav till en anhörig väljer fortfarande att tillverka en ny sten, berättar Jörgen Silverstig som är miljö- och kultursamordnare i Linköpings domkyrkopastorat.

– Vi försöker sprida informationen, men det tar tid för gemene man att börja tänka återbruk av gravstenar.

Stenarna är tidsdokument

För att en sten ska kunna slipas om måste den vara minst tio centimeter tjock. Utöver återvinningstanken så handlar det om att bevara en viktig del av Linköpings historia. På kyrkogårdarna i Linköping har man nu sparat tidstypiska gravkvarter från tidigt 1800-tal till 1970-tal.

– Vi träffar också de som lämnat tillbaka en gravsten och som nu är glada för att vi har tagit hand om den och gett den ett nytt liv, säger Jörgen Silverstig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer