Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när den mobila snabbladdaren kommer på plats i Söderköping. Foto: Tobias Holmqvist/SVT

I sommar kan elbilen snabbladdas också i Söderköping

Publicerad

För den som kör en elbil så har Söderköping så här långt inte kunnat erbjuda någon möjlighet till snabbladdning. Men i sommar blir det ändring på det då Vattenfall nu ställt en mobil snabbladdare utanför Hemköp.

– Jag tänker att kunden kommer hit, går in och handlar och laddar upp bilen under tiden och sedan kommer ut till en hyfsat fulladdad bil, säger handlaren Per Arén.

– Det här är mobila lösningar som vi testar på olika ställen. Den stora fördelen är att den är snabb att installera, säger Anders Skarin, affärsutvecklare hos Vattenfall.

Den mobila snabbladdaren levereras med lastbil och består av ett stort batteri som ansluts till elnätet via ett 63A-eluttag. Laddningshastigheten är max 240 kW och fyra bilar kan laddas samtidigt, men den samtidiga laddningshastigheten blir då 300 kW som fördelas dynamiskt på de fyra uttagen.

Snabbladdaren kommer vara på plats till och med augusti.

Se och hör mer i videon här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.