Återvinningscentralen i Ullstämma är den första av tre återvinningscentraler, som ska få en återvinningshall. Foto: Ebba Östberg

Återbrukshallar ska få fler att inte slänga prylar

Publicerad

Tekniska verken i Linköping vill att mer av det som lämnas på återvinningscentraler ska kunna användas igen. Därför bygger man så kallade återvinningshallar. Idag togs första spadtaget för den första hallen.

– Vi har en potential till att återbruka en hel del av det avfall som vi idag hanterar som brännbart.

Återvinningscentralen i Ullstämma är den första av tre återvinningscentraler, som ska få en återvinningshall. Hallen ska vara bemannad och där ska man kunna lämna exempelvis kläder, möbler och husgeråd. Idag finns två containrar för saker som kan användas igen, men hallarna kommer att bli 200 kvadratmeter stora.

– Är det mycket användbara saker som slängs idag?

– Ja, personalen som jobbar ser ju att det många gånger hamnar helt funktionsdugliga saker i containrar som sedan går vidare till energiåtervinningen, säger Johan Borg, avdelningschef för hushållsavfall vid Tekniska Verken.

Johan Borg, avdelningschef för hushållsavfall vid Tekniska Verken. Foto: SVT

Byggvaror

I framtiden vill man också kunna ta emot byggmaterial som exempelvis dörrar, fönster och marksten, som sedan ska säljas vidare genom ideella organisationer.

– Om vi tittar på vilken klimatnytta man kan göra så räknar vi med en återbrukning på cirka 3.000 ton per år. Det motsvarar ungefär 10.000 personer som skulle sluta handla helt under ett år, säger Johan Borg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer