Lotta Persson är veterinär och jobbar med Gotlands Igelkottfond. Foto: SVT

Igelkottarna minskar på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Världsnaturfonden, WWF, har granskat läget för Sveriges landskapsdjur. Enligt organisationen så minskar antalet igelkottar i Sverige.

Detta håller Gotlands igelkottfond med om. Fonden har som syfte att bevara det gotländska landskapsdjuret.

– Alla människor man träffar säger ju att ”vi har ju inga igelkottar längre. Det är så tråkigt”. Man ser ju aldrig ens några som är överkörda, säger Lotta Persson från Gotlands igelkottfond.

Gotland

Faror med trafik och gräsklippare

Många igelkottar dödas i trafiken. Men minskningen kan också ha andra orsaker. Till exempel att deras livsmiljöer försvinner. Lotta Persson menar att där det förr fanns många lantbruksfastigheter med ris och buskar runt omkring, och gamla trasiga dörrar till ladugårdar och uthus där igelkottarna kunde bo, så är det idag mer ordning och reda för att hålla skadedjur borta.

– Då flyttar de naturligtvis in i samhällena. Då kommer de närmare trafiken och de kommer närmare till exempel robotgräsklippare och gifter, säger Lotta Persson.

Bevaka poolen

Hon efterlyser nu en ordentlig inventering av igelkottarna på Gotland, något som inte gjorts på länge. Och att människor tar mer hänsyn.

– Vi måste köra försiktigare, vara mer observanta i trafiken. Inte sätta på robotgräsklippare på kvällarna. Det räcker bra med att de går på dagarna när igelkotten är vanligtvis inte är ute. Det är sådana saker. Och att man bevakar källartrappor och pooler så att man ser till att igelkottarna inte ramlar ner eller trillar i på nätterna.

Fakta om igelkottar

– Igelkotten blir fullvuxen vid två års ålder

– Blir mellan 22-30 cm lång

– Väger 1500 g innan den går i vinterdvala men bara 350 g när den vaknar på våren

– Har mellan 5.000-7.500 taggar i vuxen ålder

– I Sverige är igelkottarna fridlysta men inte utrotningshotade

Källa Wikipedia och Naturskyddsföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet