Foto: SVT

Industrijätte satsar på vätgas som energikälla

Publicerad

Det är Siemens med 2 800 anställda i Finspång som ska bygga en energianläggning som tillverkar vätgas utan koldioxid med hjälp av solceller. Tanken är att deras elturbiner ska drivas med vätgas i framtiden.

Industrijätten gör en storsatsning på vätgas med stöd av Finspångs kommun, Länsstyrelsen i Östergötland, Chalmers tekniska högskola och universitetet i italienska Bologna. Projektet har en budget på 32 miljoner kronor varav Energimyndigheten bidrar med nära 13 miljoner kronor.

– Vätgas är något som vi ser som framtidens bränsle. Vi tittar även på andra gröna bränslen, men vätgas har en stor potential, säger projektledaren på Siemens Åsa Lyckström.

Stort intresse

På Siemens får man tydliga signaler om att det finns ett globalt intresse av vätgas.

– Ja, intresset finns. I våras hade jag under en vecka kunder från fyra olika länder. Det var Kina, Japan, Taiwan och Ryssland. Helt oprovocerat ställde de frågor om just vätgas, alla fyra, så det börjar  röra sig ute i världen, säger Hans Holmström, vd på Siemens i Finspång.

Mer om vätgasens framtid i videon ovan.

På SSAB i Luleå ska man ersätta kolet i ståltillverkningen med just vätgas, något som ska minska Sveriges koldioxidutsläpp med tio procent.  I Mariestad har man en vätgasmack som tillverkar vätgasen på plats med el från solceller. På Inlandsbanan mellan Kristinehamn och Gällivare, 128 mil, vill man att köra vätgaståg i framtiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Finspång

Mer i ämnet