David Ekqvist, läkare, och Frida Almqvist, sektionsledare vid infektionskliniken på universitetssjukhuset i Linköping. Foto: Axel Brantemo

Infektionskliniken på US står redo för första coronafallet

Publicerad

Flera fall av coronaviruset har nu rapporterats i Sverige. I Östergötland har man ännu inte fått sitt första fall – men under fredagen ställdes ett provtält upp utanför infektionskliniken på universitetssjukhuset i Linköping.

–På grund av utbrottet vill vi provta många personer för att hitta eventuella sjuka tidigt och aktivit kunna söka fall kring en sådan person, ge vård och isoloera den som är drabbad. Ett sätt att göra det på ett lite smidigare sätt är att göra provtagningen utomhus, säger David Ekqvist, läkare vid infektionskliniken på universitetssjukhuset i Linköping.

Se infektionsläkaren berätta hur de arbetar med coronautbrottet i klippet ovan.

Linköping

”Märker ingen större oro”

En stor del av allmänheten är orolig för coronaviruset, men Frida Almqvist, sektionsledare vid infektionskliniken berättar att personalen på Universitetssjukhuset är väl förberedd och att de inte känner någon oro för att ta hand om misstänkta coronafall.

–  Bland personalen märker vi ingen större oro. Man arbetar nog inte på en infektionsklinik om man inte tycker att sådant här är lite kittlande faktiskt, säger hon.

Se mer i klippet nedanför:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet