Marie Bäck Jigerström, chef för deltidsstationerna Räddningstjänsten Östra Götaland. Foto: SVT

Inför sommaren – räddningstjänsten mer på tårna

Publicerad

Förra sommarens bränder gjorde att många ansökte om att bli deltidsbrandmän, något som kommer göra det enklare i år för räddningstjänsten.

För första gången så har Räddningtjänsten Östra Götaland, RTÖG, över 200 deltidsbrandmän att tillgå vid bränder. Det ska dock tilläggas att inte alla är tillgängliga dygnet runt, utan bara vissa tider.

Deltidsstationerna finns på mindre orter och städer vilket gör att de spelar en viktig roll när det kommer till att bekämpa skogsbränder, som kan börja på mer avlägsna delar i länet.

En brandman släcker en skogsbrand utanför Arkösund. Foto: SVT

– Deltidsbrandmännen är våra starka kort ute på de mindre orterna. De har lokalkännedomen och de vet precis hur gator, skogar och mark ser ut. Utan dem så skulle vi vara blinda ute på orterna, säger Marie Bäck Jigerström, chef för deltidsstationerna RTÖG.

Fler deltidsbrandmän betyder också att det blir mindre tryck på enskilda brandmän att jobba många och långa jobbpass.

En lärorik sommar

Förra årets sommar med det extrema antalet skogsbränder gjorde att RTÖG lärde sig mycket. Bland annat så blev samarbetet med staben som sätts in vid bränder och med andra räddningstjänster bättre och snabbare.

Inför årets sommar så har RTÖG också sett över sitt materialförråd och all personal ska få gå Myndigheten för samhällsskydd och beredskap skogsbrandsutbildning.

– Jag skulle inte säga att förmågan varken är bättre eller sämre jämfört med förra året, däremot tror jag att alla är lite mer på tårna i år. Vi vet vilken sommar det kan bli, säger Marie Bäck Jigerström, chef för deltidsstationerna RTÖG.

Se videon längst upp för att se vilka deltidsstationer som har det bra med personal och vilka som behöver mer.

Räddningstjänsten Östra Götalands deltidsstationer

Bestorp

Bottna

Krokek

Ljungsbro

Skärblacka

Söderköping

Ulrika

Valdemarsvik

Vikingstad

Åtvidaberg

Östra Husby

Östra Ryd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.