Foto: svt

Informationskampanj ska lätta trycket på akuten

Uppdaterad
Publicerad

Idag startar Region Östergötland en informationskampanj för att öka kunskapen hos invånarna om var och hur de ska söka vård vid sjukdom eller skada.

På akuten skapas oftast långa köer och många vänder sig dit med sjukdomar som de skulle kunna hantera hemma. Genom att informera om hur och var östgötarna ska söka vård hoppas man nu kunna lätta på söktrycket på akuten.

– Det kommer många till akuten med till exempel luftvägsinfektioner, som är väldigt smittsamma och de kan smitta många fler. De kanske bara skulle behövt vända sig till sjukvårdsrådgivningen för råd och sen vårdcentralen, säger Lena Lundgren, som är hälso- och sjukvårdsdirektör vid Region Östergötland.

Risk för andra patienter

Vidare betonar hon riskerna för svårt sjuka patienter, när personer med smittsamma infektioner vänder sig till akutsjukvården.

– När det kommer personer till akuten med till exempel svåra lungsjukdomar är det inte bra om det också finns infektionsspridning i väntrummet, säger Lena Lundgren.

”Vi har inte varit bra på att informera”

Med hjälp av exempelvis en folder, affischer eller filmer vill Region Östergötland nu öka invånarnas kunskaper om var de ska vända sig.

– Vi har inte varit bra på att informera om det här och då kan man omöjligt veta, det finns många utvecklade tjänster som skulle kunna nyttjas bättre och det hoppas vi på med detta, säger Lena Lundgren.

Inspirerade av Stockholm

Inom Region Stockholm har man arbetat mycket med den här typen av information och det har gett lyckat resultat.

– Man ska känna att man kommer till rätt ställe för rätt behov. Vi behöver bli bättre på att visa var och hur man söker vård och vi blev inspirerade av Stockholm, säger Lena Lundgren.

Informationen kommer att spridas dels via regionens egna kanaler som tidningen hälsotecken och vårdställen, men också via reklamplatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.